Ben niet bang

Vijf dagen na de aanslagen in Brussel verzamelden enkele honderdduizenden mensen zich op en rond de Sint Pieter in Rome voor de paasgroet Urbi et Orbi. Onmogelijk iedereen in de openbare ruimte te controleren, een geschikt doelwit voor een gemakzuchtige terrorist. Paus Franciscus heeft lef. Fier rechtop in zijn pausmobiel doorkruiste hij zegenend het plein en nam ook de grote toegangsweg nog snel mee. “Ben niet bang”, schalde even later vanaf het balkon over stad en land. Dezelfde frase spreekt ook de Engel tegen de vrouwen die op paaszondag het graf van Jezus leeg aantreffen. Pasolini gebruikt dit fragment in zijn film ‘Il vangelo secondo Matteo’. Om daarna te eindigen met de meest troostende woorden uit de bijbel en filmgeschiedenis: “Ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld.” Bekijk hier Urbi et Orbi Pasen 2016

Comments are closed.