Sacro GRA bekroond met Gouden Leeuw

Il vostro GRA vince il leone d’oro. Dat stond op de matrixborden van de Grande Raccordo Anulare (GRA), de grote ringweg rond Rome. Vlak na de oorlog ontworpen door ingenieuw Eugenio Gra, naar wie de weg werd vernoemd. Met zijn 68 km, 42 op- en afritten, 58 miljoen auto’s per jaar doorsnijdt hij het landschap rond Rome, soms door stedelijk gebied, dan weer langs heuvels met schapen of duikend onder de Via Appia. Gianfranco Rosi maakte een documentaire over deze weg waaraan in zijn woorden drie miljoen mensen wonen: de Romeinen. Het werd de tegenhanger van La grande bellezza. Daarin staat het centrum, de rijkdom en de macht van Roma caput mundi centraal. Rosi’s film gaat over de periferie: prostituees in een camper, een palingvisser, een ambulancebroeder die regelmatig de GRA op moet om te assisteren bij een ongeluk. De film won in 2013 de Gouden leeuw op het filmfestival van Venetië.

Comments are closed.