Aan de blonde Tiber

De locatie voor menig film van de grote naoorlogse Italiaanse regisseurs. Visconti draaide in het restaurant Bellissima, Bertolucci regisseerde er zijn eerste film La commare secca (foto). Pasolini at er regelmatig, was er ook op de avond voor hij werd vermoord. Een bijzondere plek, trattoria Al biondo Tevere. Si mangia bene, de typische Romeinse keuken. De ingang ligt aan de drukke Via Ostiense. Het terras aan de achterkant is verrassend stil, groen en beneden kronkelt de geelblonde Tiber. Aan de overkant wonen nomadi, zoals op veel rafelranden in Rome. In het vroege voorjaar als de bomen nog kaal zijn, kun je het goed zien. Een vrouw doet de was in de rivier. Zoals op een schilderij van een van de talloze kunstenaars uit het noorden die vanaf de 17e eeuw naar Rome trokken en behalve de ruïnes ook het kleurige volksleven van de Romeinse campagna vastlegden.

Comments are closed.